-500x500.jpg)
New
Oekraïense zonnebloem halva Leis met pinda's en rozijnen, 270 g
- Beschikbaarheid: 20
- Artikelnummer: U102402
2.49€
Excl. BTW: 2.28€
De oorsprong van halva wordt algemeen toegeschreven aan Iran (Perzië), waar het volgens sommige bronnen al in de 5e eeuw voor Christus verscheen. Aanvankelijk werd halva met de hand gemaakt van suiker en gemalen noten/zaden.
Vanuit Iran verspreidde het recept zich over het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Balkan. Halva arriveerde relatief laat in Oekraïne, in de 18e en 19e eeuw. Het verspreidde zich eerst naar de Balkan, vervolgens naar Europa en van daaruit naar het zuiden van het Russische Rijk, inclusief Oekraïne.
Odessa Trace: De eerste persoon die deze oosterse zoetigheid industrieel in Oekraïne produceerde, zou de koopman Kazi (of Kaziyev) in Odessa zijn geweest. Odessa, als belangrijke havenstad met actieve handelsverbindingen, werd de belangrijkste toegangspoort voor oosterse en mediterrane goederen en culinaire tradities.
Halva werd pas eind 19e en begin 20e eeuw wijdverspreid populair. Een belangrijk moment in de geschiedenis van halva in Oekraïne is verbonden met zonnebloemen: hoewel traditionele oosterse halva meestal met sesam (tahin) wordt gemaakt, is zonnebloemhalva de meest voorkomende en populaire halva in Oekraïne geworden. Dit komt doordat Oekraïne, met name de zuidelijke en oostelijke regio's, een van 's werelds grootste producenten van zonnebloempitten is.
Het gebruik van gemakkelijk verkrijgbare en goedkope lokale grondstoffen (zonnebloempitten) maakte halva tot een zeer populaire, voedzame en betaalbare traktatie voor de bevolking. Na verloop van tijd werd zonnebloemhalva gezien als een traditioneel en "inheems" product, onlosmakelijk verbonden met de Oekraïense jeugd en feesten.
| Specifications | |
| Land | Oekraïne |







