Saus Tkemali, 300 ml
- Beschikbaarheid: 4
- Artikelnummer: U174076
4.99€
Excl. BTW: 4.58€
Tkemali is een variëteit van wilde pruimen die groeit in de bergen van de Kaukasus en waarvan de gelijknamige saus wordt gemaakt. Om het te bereiden, kun je rijp fruit gebruiken, dan is de saus oranje of rood, of groen fruit, dan wordt de saus groen, niet geschikt voor langdurige opslag. Bergpruimen bevatten veel nuttige componenten, voornamelijk vitamine E, een krachtige antioxidant die atherosclerose en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten voorkomt. Vitamine C versterkt het immuunsysteem, normaliseert de bloedcirculatie en stimuleert samen met vitamine B1 en B2 de werking van het centrale zenuwstelsel. Nicotinezuur normaliseert het lipidenmetabolisme, ijzer herstelt het hemoglobinegehalte, pectine normaliseert de functies van het maag-darmkanaal, stabiliseert het cholesterolgehalte in het bloed. Tkemali is een caloriearme saus; het wordt aanbevolen voor degenen die afvallen en op hun gewicht letten, omdat het de eetlust, de spijsvertering en de vetstofwisseling stimuleert en tegelijkertijd het lichaam niet overbelast. Tkemali-saus past perfect bij vis- en vleesgerechten, bijgerechten van pasta, aardappelen en gegrilde groenten. In de traditionele Georgische keuken wordt het geserveerd met shish kebab, chakhokhbili, lobio, kebab, en wordt het in plaats van jus gebruikt voor soepen (kharcho), dolma, stoofschotels en als marinade voor lams- of rundvlees.